...

F.A.Q. Pagina Basketbal

Veelgestelde vragen

Algemeen

Wie zijn jullie?


Om een nieuwe vraag toe te voegen gaat u naar de appinstellingen en klikt u op de knop 'Vragen beheren'.
Waar kan ik informatie vinden over de andere sporten?


Deze informatie kun je onder andere vinden op onze You Go websites pagina, mocht je hier niet genoeg informatie krijgen, dan kun je ook onze kennisbank bekijken. Heb je nog vragen dan kun je onze F.A.Q. pagina eens bekijken, mocht je dan nog vragen hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen.
Hoe kan ik in contact komen met jullie?


Via deze link kom je op onze contactpagina, via deze pagina kun je contact met ons opnemen.
Waar kan ik jullie basketbal website vinden?


Via deze link word je doorgestuurd naar onze basketbal website.

Benodigheden

Wat heb je nodig om een basketbal wedstrijd te spelen?


Eén speelveld, twee teams, twee baskets en één bal: de wedstrijd kan beginnen
Wat zijn verschillende maten van basketballen?


Basketballen hebben verschillende maten, de basketballen met maat 7 zijn geschikt voor heren. Tijdens officiële wedstrijden voor heren wordt ook met een basketbal van dit formaat gespeeld. Ben je op zoek naar een basketbal voor dames? Kies dan voor maat 6. Dit formaat wordt ook gebruikt bij wedstrijden voor dames. Verder bieden wij basketballen met maat 5, die geschikt zijn voor junioren tot 11 jaar. Als je dus op zoek bent naar een basketbal voor je kinderen, dan kun je het best voor maat 5 kiezen.
Waarvan wordt een basketbal gemaakt?


Iedere basketbal ontstaat met het maken van een soort binnenbal, ook wel de blaas genoemd. Deze wordt gemaakt van rubber, dat door middel van een ronde mal wordt gevormd. De blaas stuitert van zichzelf niet. Om te zorgen dat de bal wel gaat stuiteren, wordt de rubberen blaas omwikkeld met polyester, nylon of een combinatie van deze twee. Polyester stuitert het best en is goedkoper dan nylon. Nylon zorgt echter niet alleen voor het stuiteren van de bal, maar biedt bovendien extra stevigheid.
Wanneer is een basketbal geschikt voor indoor of outdoor?


Wat maakt een basketbal geschikt om binnen te gebruiken? Of wanneer is een basketbal geschikt voor outdoor-gebruik? En dan zijn er ook nog basketballen die zowel binnen- als buitenshuis gebruikt kunnen worden. Het belangrijkste verschil is het materiaal waarvan de buitenste laag van de verschillende soorten basketballen gemaakt worden. Een indoor basketbal is bedoeld voor in de sporthal. Deze ballen worden over het algemeen gemaakt van leer of van een speciaal soort kunstleer, bijvoorbeeld polyurethaan of PVC. Voor een outdoor basketbal wordt meestal juist geen leer gebruikt, maar rubber. Dit materiaal zorgt voor duurzaamheid en een goede controle over de bal. De ballen die zowel indoor als outdoor gebruikt kunnen worden, zijn veelal gemaakt van rubber of kunstleer.
Wat moet de hoogte zijn van een basket?


Naarmate de leeftijd vordert, heeft de basketbalspeler een hogere basketbalpaal nodig. Voor jeugd onder de zes jaar heeft een basket op officiële speelhoogte amper nut: Laat hen met een basket tot 1.50 meter hoogte spelen. De officiële jeugd speelhoogte is een basketbalpaal van 2.60 meter. Voor kinderen vanaf zes jaar die wedstrijden spelen raden wij baskets aan die zeker tot op deze hoogte kunnen komen.

Spelregels

Hoeveel spelers spelen er?


In het basketbal staan er tegelijkertijd in totaal tien spelers op het veld; vijf per team. Per team zijn er ook tot 7 wisselspelers toegestaan, die naar believen gewisseld kunnen worden.

Bij begin van de wedstrijd nemen de basisspelers, de zogenaamde starting five, hun posities in. Normaal gezien staan ze opgesteld als twee Forwards, twee Guards, en een Center (middenvelder). Er zijn natuurlijk variaties mogelijk op deze standaardopstelling.
Hoe lang duurt een basketball wedstrijd?


Bij de FIBA bestaat een spel uit vier ronden van elk tien minuten. Bij de NBA daarentegen bedraagt een speelronde 12 minuten. Is het na de reguliere speeltijd nog steeds gelijkspel, wordt er telkens met 5 minuten verlengd totdat zich een winnaar aandient.
Wat zijn de verschillende overtredingen die gemaakt kunnen worden tijdens een basketbal wedstrijd?


In het basketbal wordt onderscheid gemaakt tussen vier soorten overtredingen:

• persoonlijke fout: niet-toegestaan lichaamscontact (Defensief of offensief)
• technische fout: technische fouten of ongedisciplineerd spel (bijv. het negeren van beslissingen door de scheidsrechter, provocaties, of teveel spelers op het veld hebben)
• onsportieve fout: zeer grof en onnodig lichaamscontact zonder relevante kans op balbezit
• diskwalificerende fout: grove onsportiviteit (handgemeen, belediging, etc.)
Wat is een defensieve overtreding?


Een verdediger mag een aanvaller met balbezit maar op beperkte manieren afweren. Stoppen, blokkeren, duwen, laten struikelen, of het hinderen met uitgestrekte armen en benen zijn niet toegestaan.
Wat is een offensieve overtreding?


Een aanvaller met balbezit begaat een overtreding wanneer hij of zij in contact komt met een verdediger die zich op zijn legitieme verdedidingspositie bevindt, of die zich achteruit beweegt. Tot typische offensieffouten behoren het wegduwen van verdedigers met de onderarm, of elleboogcontacten.
Wat zijn de straffen voor de overtredingen?


Na een diskwalificerende of onsportieve fout wordt een speler van het veld gestuurd, en dient de hal onmidellijk te verlaten.

Bij vijf persoonlijke of technische overtredingen wordt een speler uitgesloten van de lopende wedstrijd.
Wat is zijn tijdovertredingen?


Basketbal is afwisselend en wordt gekenmerkt door het hoge tempo. Dat ligt vooral aan de vele tijdregels, die bepalen hoelang verschillende acties mogen duren.
Wat is de 24-secondenklok (Shot clock)


Op de zogenaamde shot clock worden 24 seconden afgeteld: de maximale tijd die een aanval mag duren. De tijd begint bij de inworp te lopen.

Raakt de bal de ring van de basket aan, begint de klok opnieuw te lopen. Ook na een wissel van balbezit, het aanraken van een voet, of een overtreding begint de klok weer opnieuw te lopen.
Wat is de 8-seconderegel?


Zodra een team de bal in bezit krijgt, moeten ze ervoor zorgen dat ze binnen 8 seconden de eigen helft te verlaten en de helft van de tegenstander betreden.
Wat is de 3-seconderegel?


Bij een aanval mogen de verdedigers zich slechts drie seconden lang op de helft van de tegenstander bevinden. Daarbij maakt het verschil of ze in balbezit zijn of niet.

Scheidsrechters gaan doorgaans echter relatief soepel met deze bepaling om, en vooral op hoog niveau wordt een overtreding op de 3-secondenregel minder vaak bestraft.
Wat is de 5-seconderegel?


Bij een inworp mag een speler de bal maximaal 5 seconden lang vasthouden.

Tijdens het spel moet een speler, die nauw bewaakt wordt, uiterlijk na vijf seconden beginnen met dribbelen, of een worp op doel wagen.

Bij het overtreden van deze regel krijgt de tegenstander een inworp.
Wanneer is de bal uit?


Wanneer de bal of een speler in balbezit de grond aanraakt buiten de gestelde lijnen, is deze 'uit'.
Wat is een loopfout?


Zodra de speler met balbezit stopt met dribbelen, mag hij of zij met de voeten nog twee keer de grond aanraken; daarna moet de bal weggepasst zijn, of moet er op de basket geschoten worden. het been waarop wordt gestaan mag voor het werpen weliswaar opgetild worden, maar mag voor de bal de handen verlaat niet meer de grond raken.
Wanneer is er voetcontact?


Het aanraken van de bal met voet, knie, of been wordt als voetcontact beschouwd. Daarbij wordt een verschil gemaakt tussen verdedigers en aanvallers:

• Wanneer een verdediger een voetcontact maakt, word de Shot Clock op 14/24 seconden gezet, als er op dat moment al meer dan tien seconden verstreken zijn.
• Wordt het voetcontact door een aanvaller gemaakt, wordt de bal aan de tegenstander overgegeven, die overigens ook de volle 24 seconden voor een nieuwe aanval krijgt.
Hoe werkt terugspelen?


Bij een aanval mag geen enkele speler van het team met balbezit vanaf de helft van de tegenstander terugspelen naar de eigen helft.
Wat is een dubbele dribbel?


Zodra een aanvaller na het dribbelen de bal opgepakt heeft, mag hij niet opnieuw aan een dribbel beginnen (vandaar: dubbele dribbel). Doet hij dit wel, dan krijgt de tegenstander een inworp vanaf de zijlijn.
Wat is goaltending?


Een bal die richting basket geworpen word, die zich in neerwaartse richting beweegt, en de ring van de basket nog niet aangeraakt heeft, mag niet door een verdediger aangeraakt of geblokkeerd worden. Pas nadat de bal de ring heeft aangeraakt, mag deze weer gespeeld worden.

©2023 by PAFC. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now