...

F.A.Q. Pagina YGBadminton

Veelgestelde vragen

Algemeen

Wie zijn jullie?


Om een nieuwe vraag toe te voegen gaat u naar de appinstellingen en klikt u op de knop 'Vragen beheren'.
Hoe kan ik in contact komen met jullie?


Via deze link kom je op onze contactpagina, via deze pagina kun je contact met ons opnemen.
Waar kan ik jullie badminton website vinden?


Via deze link word je doorgestuurd naar onze badminton website.
Waar kan ik informatie vinden over de andere sporten?


Deze informatie kun je onder andere vinden op onze You Go websites pagina, mocht je hier niet genoeg informatie krijgen, dan kun je ook onze kennisbank bekijken. Heb je nog vragen dan kun je onze F.A.Q. pagina eens bekijken, mocht je dan nog vragen hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Benodigheden

Hoe kies ik het juiste badmintonracket?


Ga je een badmintonracket kopen dan moet je op een aantal zaken letten. Allereerst is de vorm van het racketblad van belang. Die kan isometrisch zijn of ovaal. Daarnaast heeft de flexibiliteit van het badmintonracket invloed op de speelstijl waarvoor het racket geschikt is. Let verder ook op de balans van het racket. De balans van een badmintonracket heeft te maken met de gewichtsverdeling. Bij sommige badmintonrackets is de kop zwaarder dan de steel, bij andere andersom. Hieronder staan deze eigenschappen uitgelegd op een rij.
Wat is het verschil tussen een isometrisch of een ovalen racketblad?


Een badmintonracket kan een isometrisch racketblad hebben of een racketblad met ovale vorm. De ovale vorm noemt men ook wel 'classic'. Een klassiek ovalen racketblad heeft een 'sweet spot' waarin veel kracht geconcentreerd zit. De sweet spot is de plek op het blad waar je de shuttle het best raakt. Een isometrisch racketblad heeft ook een soort ovalen vorm, maar dan met een plattere onder- en bovenkant. Een isometrisch racketblad heeft een grotere sweet spot. Hierdoor kun je ook nog een goede slag maken als je de shuttle minder precies raakt. Hierdoor heeft een isometrisch racketblad wel iets minder kracht. Beginners doen er goed aan een isometrisch racket te kiezen.
Wat betekend de flexibiliteit van het badmintonracket?


De flexibiliteit (buigzaamheid) van badmintonrackets duidt men aan met de termen stiff, medium en flex. Een stiff racket is weinig flexibel en biedt daardoor een goede controle. Wel kost het je met een stiff badmintonracket meer kracht om harde slagen te produceren. Heb je echter zelf al veel slagkracht, dan zul je merken dat je harder kunt slaan met een stijf racket dan met een flexibel racket. Dankzij deze eigenschappen zijn stiff badmintonrackets beter voor een aanvallende speelstijl. Een soepel flex racket buigt mee. Dit geeft een soort lancerend effect, waardoor de slagen gemakkelijker ver gaan. De slagen zijn dan wel iets minder nauwkeurig. Flex badmintonrackets zijn met name geschikt voor een verdedigende speelstijl. Een medium badmintonracket zit qua buigzaamheid tussen stiff en flex in.
Wat is de balans van een racket?


De balans van het racket geeft aan hoe de gewichtsverdeling is. Er zijn badmintonrackets met een racketblad dat zwaarder is dan de rest van het racket en badmintonrackets waarbij het blad lichter is dan de rest van het racket. Een 'head heavy' racket heeft meer gewicht in het blad zitten. Hierdoor kom je tot krachtigere slagen. Wel is het met een head heavy badmintonracket lastiger verdedigen, doordat je racket minder wendbaar is. Hierdoor kun je minder snel reageren op harde slagen van de tegenstander. Head light rackets hebben een kop die minder zwaar is dan de rest van het racket. Head light badmintonrackets zijn goed bij een verdedigende speelstijl. Dergelijke rackets zijn namelijk zeer wendbaar en maken dus snelle acties en reacties mogelijk. Wel heb je met een head light racket meer polskracht nodig om hard te kunnen slaan.
Wat zijn de verschillende soorten badminton shuttles?


In ons aanbod vind je allerlei soorten shuttles: een standaard witte badmintonshuttle, een opvallende gele badmintonshuttle, een professionele shuttle van ganzenveer en een stevige nylon shuttle die lang mee gaat.
Wat is het verschil tussen een nylon en veren badmintonshuttle?


Een badmintonshuttle is meestal van nylon of van veren gemaakt. Nylon badmintonshuttles hebben als voordeel dat ze lang mee gaan. Doordat nylon shuttles niet uit afzonderlijke veren bestaan maar min of meer uit één stuk, blijft een nylon shuttle langer heel. Voor recreatief gebruik of voor het maken van vele trainingsuren, zijn nylon badminton shuttles dan ook zeer geschikt. Veren badmintonshuttles hebben als voordeel dat je er preciezere slagen mee kunt afleveren. Serieuzere badmintonspelers geven daarom de voorkeur aan veren badmintonshuttles. De meeste veren shuttles zijn gemaakt van ganzenveren of eendenveren.
Wat moet de hoogte zijn van het badminton net?


De nethoogte bij badminton is nog wel eens een punt van discussie. Toch zijn de regels heel duidelijk. De bovenkant van het net moet in het midden van de baan 1.524 m en bij de zijlijnen voor dubbelspel 1.55 m boven de vloer hangen. Er mag geen ruimte zitten tussen de zijkant van het net en de palen. Zo nodig moet het net over de gehele zijkant aan de palen worden gebonden.
Hoe groot moet een badminton veld zijn?


De lengte van een badmintonveld is 13,4 meter en de breedte 6,1 meter (voor enkelspel wordt de breedte gereduceerd tot 5,18 meter). Lijnen over de breedte van het veld, die worden doorsneden door een in het midden lopende lijn vanaf de achterlijn, geven de servicevakken aan. Bij de opslag slaat de speler de shuttle vanuit het eigen servicevak diagonaal naar de tegenstander, zodat deze binnen de lijnen van het servicevak van de tegenstander terechtkomt.

Spelregels

Wat zijn de verschillende badminton spelsoorten?


Badminton kent vijf spelsoorten: - mannenenkelspel (MS) -vrouwenenkelspel (WS) -mannendubbelspel (MD) -vrouwendubbelspel (WD) -gemengddubbelspel (MXD).
Hoe werkt de toss bij badminton?


Voordat een spel begint is er een loting (toss). Wie deze toss wint mag een keuze maken uit de volgende mogelijkheden:  - eerst serveren of eerst de service ontvangen, of:  - het spel beginnen aan de ene kant dan wel aan de andere kant. De tegenpartij kiest uit de overgebleven mogelijkheden. Dus indien bijvoorbeeld de winnaar van de toss er voor kiest om eerst te serveren, dan is de verliezer van de toss de eerste ontvanger en kiest deze dus de kant van het veld waarop hij/zij begint. Bij de stand 0-0 en alle even punten, wordt geserveerd vanuit het rechter serveervak. Bij alle oneven punten wordt geserveerd vanuit het linker serveervak. Na iedere score vindt de service plaats vanuit het naastliggende serveervak.
Hoe werkt de service bij badminton?


De service is heel belangrijk in badminton. Een service is goed als:  -deze onderhands geslagen wordt  -deze diagonaal in het juiste speelvak wordt gespeel -de serveerder niet op of tegen de lijnen staat  -de serveerder met beide voeten op de grond staat. Onderhands: Het racketblad moet naar beneden wijzen. Service enkelspel:  - Iedere speler heeft één servicebeurt.  - In één servicebeurt kunnen géén of meer punten gescoord worden.  - Als je een fout maakt, gaat de service naar de tegenstander en deze krijgt een punt. Service dubbelspel:  - Ieder team heeft een servicebeurt.  - Bij een even stand wordt vanuit het rechter vak geserveerd. - Bij een oneven stand uit het linker.  - In één servicebeurt kunnen géén of meer punten gescoord worden door dezelfde speler. -Er wordt alleen van serveer vak gewisseld als je zelf (of je partner) een punt maakt.
Hoe werkt de telling bij badminton?


Er wordt gespeeld op basis van het rally-point systeem (elke punt is ook echt een punt, de oude situatie dat je alleen kan scoren bij eigen service is komen te vervallen). De wedstrijd gaat om 2 gewonnen games tot 21 punten. Er moet worden gewonnen met een verschil van 2 punten tot een maximum van 30. Dus wie als eerste de 30 bereikt heeft de game gewonnen. Je scoort een punt als: - als je de shuttle in het speelveld van de tegenstander op de grond slaat - als de tegenstander de shuttle in het net, onder het net, tegen het plafond of zijmuren of buiten jouw speelveld slaat - als de tegenstander de shuttle slaat voordat deze over het net is - als de tegenstander de shuttle twee maal achter elkaar raakt. Je krijgt een punt tegen als - als de shuttle binnen je speelveld op de grond valt - als de shuttle tijdens de service, buiten het juiste serveervak van je tegenstander valt - als je in het net slaat - als je de shuttle twee maal achter elkaar raakt.
Wat is een let?


Een let betekent dat de rally opnieuw moet worden gespeeld als gevolg van een onvoorziene gebeurtenis (bijvoorbeeld als de shuttle van anderen in jouw veld valt).
Wat zijn de verschillende slagsoorten bij badminton?


Bij de slagtechniek van badminton wordt verder verschil gemaakt tussen zogenaamde rotatieslagen en extensieslagen. Het verschil tussen de twee is dat bij rotatieslagen een roterende beweging van de onderarm wordt gedaan. Bij extensieslagen wordt er gestrekt en een duwende beweging gemaakt om richting te geven aan een aanvallende shuttle. De verschillende slagen op een rijtje: - Smash = een hoge en snelle aanvalsslag. - Drive = een snelle (zijdelingse) aanvalsslag. - Dropshot = een hoge shuttle van achteren die kort over het net wordt gespeeld. - Netdrop = een slag van dichtbij het net, kort over het net met een boogje. - Clear = een hoge slag naar het achterveld van de tegenstander. In principe een verdedigende slag. - Lob = een lage slag die hoog naar de tegenstander wordt teruggespeeld. Ook een verdedigende slag.
Welke fouten kunnen gemaakt worden bij badminton?


Hieronder een overzicht van de verschillende fouten die je kunt maken bij badminton: - het net raken met het racket. - het raken van de palen, wand of plafond met de shuttle. - de shuttle met je lichaam raken. - serveren voordat een tegenspeler klaarstaat. - als de shuttle in je eigen veld valt door een misslag. - de shuttle meerdere keren achter elkaar raken. - op de lijn staan bij het serveren. - serveren in het verkeerde vak. - bovenhands opslaan of niet juist onderhands serveren.

©2023 by PAFC. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now